Aankleding Geluidsmuren

De geluidsmuren in het centrum van ons dorp. Veel inwoners hebben er een sterke mening over. Na een bevraging door Afrit 12 werd in 2021 de vraag gesteld aan Infrabel om de geluidsmuren niet te plaatsen, of toch minstens een opening/ verlaging te voorzien ter hoogte van de voetgangertunnel. Dit kon wettelijk niet volgens Infrabel. Het zoenoffer was een aankleding van de geluidsschermen over een lengte van 40 meter aan elke kant van de spoorweg. De Stad Deinze heeft voor de aankleding een wedstrijd uitgeschreven waarbij inwoners en organisaties uit Deinze hun creaties konden insturen tot einde 2022. Er werd voor de selectie van de beste inzendingen een jury samengesteld met enkele inwoners, waaronder ook Bart de Wulf, één van de kernleden van Afrit 12 Hansbeke.

Het project heeft echter bijna 1 jaar stilgelegen. De kostprijs viel blijkbaar te hoog uit voor Infrabel, waardoor de lengte van de aankleding werd ingekort tot 2 keer 15 meter. Op een eerste bijeenkomst van de jury op 7 december 2023 werd ook vastgesteld dat de 16 ingezonden voorstellen niet voldeden om als aankleding te gebruiken. Mogelijk hebben de hoge technische vereisten veel mensen weerhouden om deel te nemen. Er is dan door de jury en de Stad Deinze beslist om verder te werken op een voorstel ingediend door een werkgroep van Afrit 12, onder leiding van Koen Degroote. Deze werkgroep had van de Stad Deinze de kans gekregen om voorstellen te doen over het gebruik van de bewaarde elementen uit het vroegere station van Hansbeke. De werkgroep had ook een creatief voorstel toegevoegd voor de geluidswanden, waarin de tegels van het stationsgebouw als aankleding dienden. 

Op 6 februari heeft de jury dan een voorstel gekregen dat werd uitgewerkt door de Stad Deinze. De juryleden kregen slechts 24u om hun akkoord of opmerkingen te geven. Het voorstel werd snel voorgelegd aan enkele leden van de werkgroep die het originele voorstel had ingediend. Het ontwerp werd niet goed genoeg bevonden, omdat er geen echte stationselementen hergebruikt worden (enkel een digitale reproductie) waardoor het geheel weinig wervelend was, geen uitstraling gaf en zelfs ouderwets over kwam.

Afrit 12 Hansbeke is blij met het initiatief van de Stad Deinze om inwoners te laten participeren bij dergelijke projecten. Maar de manier waarop de aankleding is aangepakt, vooral door Infrabel maar ook door de Stad, doet de goede intenties helemaal verloren gaan. Die print moet er 20 jaar of langer hangen en heeft als doel de geluidsmuren “te verfraaien”, dan mag het toch wel iets “meer” zijn, vinden wij.

Er is momenteel geen verder nieuws omtrent de stand van zaken van dit project. Wij vermoeden dat de fotoprints toch zullen worden uitgevoerd zoals voorgesteld.

Hierbij een overzicht van de acties die er reeds ondernomen zijn om de huidige geluidsmuren ter hoogte van het dorp, te verfraaien.

OVERZICHT

Memorandum 2024

Archived Articles